Erőcsúsztatásos fordulás ("brodszájdolás")

Tippek és tanácsok az erőcsúsztatásos forduláshoz

ÍRTA | Nátó Csaba - Motomarvel társalapítója, Motocross tréner

Sokak számára a motokrosszban egyik legnehezebben elsajátítható technika a kanyarodás. A kanyarodás módja és végrehajtása különállóan 3 fázisra bontható:

  1. Beérkezés a kanyarba
  2. Motor átvezetése a fordulón
  3. Motor egyenesbe hozása és kigyorsítás

A fenti három fázis során az különböző ‘kanyarodás fajtáknál’ kisebb- nagyobb eltérésekkel más-más technikákat szükséges alkalmaznod. Általánosságban négy kanyartechnikát különböztetünk meg, mely függ az aktuális sebességedtől, a motorod teljesítményétől, a kanyar ívétől és a pálya talajának állagától: csúszásmentes fordulás, fékező-csúsztatásos fordulás, erőcsúsztatásos fordulás ("brodszájdolás"), támasztott (mandineres) fordulás. Fontos még, hogy a 4 kanyartechnika mindegyike meghatározza testtartásodat, emellett motorod döntésirányát és helyzetét. A kanyarba érkezést megelőzően sokszor pillanatok leforgása alatt kell döntened arról, hogy a pálya talajához, aktuális sebességedhez és motorod teljesítményéhez a fent felsorolt kanyartechnikák közül melyiket alkalmazd.

Most az erőcsúsztatásos fordulásról ("brodszájdolás") szeretnénk megosztani Veled pár gondolatot:

Kivitelezéséhez a gyakorlott technikai tudás mellett bátorság is szükséges. Legtökéletesebb gyakorlatát a salakpályás motorozásból ismerhetjük. 

Fotó - Nátó Krisztián

Fotó - Nátó Krisztián

Röviden az alkalmazandó technika: A forduló bejáratánál egy pillanatnyi gázelvétellel — esetleg első fékezéssel — megtorpantjuk a motort és egy apró bekormányozás után a motor bedöntésével, a hátsó kereket a kanyar külső íve felé lökjük. Ez kívülről úgy néz ki, mintha a kanyarba behajítanánk a motorunkat. A megcsúszás pillanatában a kormányt a kanyar külső íve felé fordítjuk és erőteljes gázt adunk. A túlpörgő hátsó kerék bizonyos vezetést ad a motornak. A csúszás mértékét a motor döntésével és a gáz mennyiségével szabályozzuk. 

Testtartásunk:

  • Fordulás közben a benzintank közelében ülünk, és
  • testünkkel kissé előre dőlünk,
  • eközben a külső lábunkkal a lábtartót nyomjuk, térdünket a benzintanknak feszítjük.
  • Ezzel a lábunkkal tudjuk megtartani a motort.
  • A belső lábunkat a biztonság kedvéért a talaj közelében előre kinyújtjuk. Túlzott keresztcsúszásnál ez a lábunk lesz a támasztási pont az esetleges elcsúszás elkerülésére.
Fotó - Nátó Csaba

Fotó - Nátó Csaba

Ha tetszett a cikk oszd meg motoros barátaiddal és sporttársaiddal és a folytatásért kövesd a Motomarvel facebook oldalát és iratkozz fel a hírlevelünkre, melyben további hasznos szakmai cikkeket olvashatsz. a linkre kattintva iratkozz fel hírlevelünkre: http://bit.ly/2bRlmwk

Off-road iskola - 7 részes elméleti tananyag: motorkezelési technikák, tippek & tanácsok (ELSŐ 3 RÉSZ)

Grillmayer Gábor 7 részes cikksorozata: minden, amit az off-road motorok kezeléséről tudni akartál
ELSŐ 3 RÉSZ

SZERKESZTETTE | Nátó Ildikó - Motomarvel társalapítója
CIKKSOROZATOT ÍRTA | Grillmayer Gábor - sokszoros magyar motocross és enduro bajnok
FORRÁS | motorrevu.hu

A motorsportokról sokan azt gondolják, hogy csak húzni kell a gázt, a többit a motor megoldja. A sokak által jól ismert Motorrevű magazinban megjelent sokszoros magyar motocross és enduro bajnok Grillmayer Gábor cikksorozata azoknak szól, akik ennél egy kicsit nagyobb rálátással bírnak és szeretnék megtanulni a pontos motorkezelési technikákat.

1. LECKE
A kuplung és a gáz helyes használata, határozott fékezés, valamint a helyes üléspozíciók: http://www.motorrevu.hu/beszamolo/off_road_iskola_1_resz_kereket_fel

forrás: motorrevu.hu

forrás: motorrevu.hu

2. LECKE
A kanyarodás az általános felfogás szerint az egyik legerőigényesebb gyakorlat. Hiszen józan paraszti ésszel belegondolva azt hihetnénk, az egyenesben csak húzzuk a gázt, de a kanyarban be kell dönteni a motort, majd azt ismét egyenesbe kell terelni. Nem is beszélve a fékezésről meg a gyorsításról.

forrás:motorrevu.hu

forrás:motorrevu.hu

Ezeket a gondolatokat egy nagy levegővétel után hessegessük is el! Akárcsak a gyorsítás-lassítás gyakorlat, a kanyarodás is a helyes testtartásról szól, és nem a testépítésről. A második leckét ezen a linken olvashatjátok el: http://www.motorrevu.hu/beszamolo/off_road_iskola_2_resz_a_kanyarodas_alapjai

3. LECKE
Motorkezelés állva!
Nézzük, mi is az álló testhelyzet alapja. Természetesen az alapállás itt is arra vezethető vissza, hogy a gép irányítójaként könnyedén tudjuk vezetni a motort. A vezetés itt azt jelenti, hogy teret engedünk a motor mozgásának a nekünk megfelelő irányba, úgy, hogy a gázt vagy a féket annak megfelelően húzzuk, ahogy a szükség megkívánja. 

Forrás: motorrevu.hu"Térdünkkel a tank és az ülés találkozásánál kell szorítanunk a motort. Így a mozgásaink minden esetben megelőzik a következő gáz-fék reakciót. Mindezt legjobban egy kézzel tudjuk leellenőrizni."

Forrás: motorrevu.hu
"Térdünkkel a tank és az ülés találkozásánál kell szorítanunk a motort. Így a mozgásaink minden esetben megelőzik a következő gáz-fék reakciót. Mindezt legjobban egy kézzel tudjuk leellenőrizni."


 A harmadik leckét ezen a linken olvashatjátok el:  http://www.motorrevu.hu/beszamolo/Off_road_iskola_3_resz_motorkezeles_allva

Ha tetszett a cikk oszd meg motoros barátaiddal és sporttársaiddal! Kövesd a Motomarvel facebook oldalát és iratkozz fel a hírlevelünkre, melyben hasznos szakmai cikkeket, tanácsokat olvashatsz. A linkre kattintva tudsz feliratkozni hírlevelünkre: http://bit.ly/2bRlmwk

Kuponkód

Szuper hírünk van,
májustól megújulnak hírleveleink!

Az utóbbi időben sokat gondolkoztunk és dolgoztunk a háttérben azon, hogy hogyan tudunk Neked még több tartalmat; szakmai anyagot nyújtani, hogy segítsünk/támogassuk fejlődésed. Úgy döntöttünk, hogy májustól két hetente küldünk Neked új, megújult és izgalmas cikkeket, híreket hírleveleinkben.

Mielőtt megkapnád az első új hírlevelünket, arra gondoltunk, hogy megkérdezünk Téged is, hogy Te miről olvasnál a legszívesebben! Ha kitöltötted hírlevelünkben kiküldött kérdéssorunkat most ide kattintva tudod letölteni az 500 Ft értékű kuponodat!

10 tény, amiről biztosan felismersz egy cross/enduro motorost

10 tény, amiről biztosan felismersz egy cross/enduro motorost

ÍRTA | Nátó Ildikó - Motomarvel társalapítója

 

Az elmúlt években munkánk alkalmával, szerencsénk volt megismerkedni közelről több száz magyarországi terepmotorossal. Igazán kedves, jókedvű és szenvedélyes emberek, mindannyian mondhatni egy 'nagy motoros család tagjai'. De ha egy kicsit jobban szemügyre vesszük őket, akkor az alábbi 10 tény általában valahogy mindig igaznak bizonyul. Egy biztos, amit Mi is tapasztaltunk, hogy Magyarország egy sokkal boldogabb hely a világban, mert ezek a motorosok, emberek, idősek, fiatalok, szülők, gyerekek itt élnek Velünk! Neked hány motoros barátod, ismerősöd van?    

10_teny.jpg

1.       Motoros profil kép.

A közösségi oldalaira, levelezőkben, chat programokban vagy internetes játékoknál, biztosan egy motoros képet tölt fel magáról.

2.       Ő a motorozásba (is) fektet.

A havi bevételének jelentős részét motoros kiegészítőkre, benzinre, olajra, alkatrészekre, ruházatra stb. költi.

3.       Soha nem állapodik meg, mindig keresi az igazit.

1-3 évente eladja vagy elcseréli a hőn szeretet aktuális motort, hogy minden típust kipróbálhasson.

4.       Barátságos, közvetlen figura.

Általában nagyon nyitott, barátkozó szellemű, jókedvű és szenvedélyes ember.

5.       Mindig számíthatsz Rá.

Ha motorozásról, szerelésről, motoros cucc beszerzéséről vagy a crosspályán való lazulásról van szó, mindig számíthatsz rá, hogy elkísér vagy segít Neked.

6.       Limitált a szabadideje.

A hétvégéit, szabadidejének túlnyomó részét biztos, valamelyik motocross pályán vagy endurozással tölti.

7.       Folyamatosan keresi a kihívásokat.

A motorozás, arra bátorítja, hogy nem csak a crosspályán/terepen, de az élet minden területén keresi az újabbnál- újabb kihívásokat. Rendszerint más extrém helyzetekben is jól érzi magát.

8.        Meri élvezni az életet.

Számára az élet nem a reggeltől-estig tartó mókuskereket jelenti, hanem sokkal inkább egy szabad és élvezhető életet él.

9.       Szeret storyzni és tud is, mert van miről.  

Szereti elmesélni azt a rengeteg élményt és kalandot, amivel élete során találkozik.

10.   Továbbadja.

Ha már van családja, szívesen továbbadja gyermekeinek a motorozás adta örömöket és ha van lehetősége, arra bíztatja a fiatalokat, hogy ezt a sportot válasszák. 

Ha tetszett a cikk oszd meg motoros barátaiddal és sporttársaiddal! Kövesd a Motomarvel facebook oldalát és iratkozz fel a hírlevelünkre, melyben hasznos szakmai cikkeket, tanácsokat olvashatsz. A linkre kattintva tudsz feliratkozni hírlevelünkre: http://bit.ly/2bRlmwk