4 módszer, hogyan kezeld az edzések vagy versenyek közben felmerülő sportsérülésektől való félelmeid

Hogyan kezelheted és tarthatod meg egészséges szinten a sportsérülésektől való félelmed?

ÍRTA | Nátó Ildikó - Motomarvel társalapítója

Vajon van-e valamilyen módszer arra vonatkozóan, hogy hogyan készüljünk fel egy sportsérülésre? Másként fogalmazva a motoros gondolhat-e arra egy verseny előtt, hogy valamilyen testrésze törik/szakad vagy tiltott ilyen gondolatokat felvetni? Versenyzőként vagy sportolóként megnézheted-e a youtube-on ’2016-os év legnagyobb balesetei/esései’ videókat, hogy hogyan baleseteznek más motorosok egy versenyen, edzésen?

Fotó forrása: supercross.com

Fotó forrása: supercross.com

A legfontosabb a fenti kérdéséknél az: Ütemezés. Verseny előtti napokban / versenyszezonban kifejezetten káros ilyen jellegű gondolatokat előtérbe hozni, hogy mi lesz ha véletlenül nem adja ki az egyik ugrató vagy kanyar, vagy nem sikerült a rajt… A jó hír az, hogy mint minden másra erre is lehet a ’nyugodt’ felkészülésre szánt időszakokban,  egy ütemtervet készíteni. 

Félni egy sportsérüléstől normális reakció. Amikor autóba ülsz és jeges az út, akkor előjöhet a félelem egy karamboltól vagy megcsúszástól, de alapvetően nem ez az érzés fog motiválni. Amikor a rajtvonalnál kiállsz az ellenfeled ellen, félhetsz attól, hogy alulmaradsz a futam során, mert tudod/tapasztaltad, hogy mit okozhat, mennyivel gyorsabb lehet egy erősebb, felkészültebb ellenfél, de nem ez fog motiválni. A félelem érzése addig van normális szinten, amíg nem irányítja a döntéseidet. Viszont ha ez nem így van és a félelem irányit, akkor fontos, hogy alkalmazz valamilyen féle stratégiát.

1. Csak lazán!

A negatív gondolataidat azonnal le kell állítanod! Ez azt jelenti, hogy ahogy feljön benned az első negatív érzés vagy gondolat azt tudatosan leállítod és átkapcsolsz automata üzemmódba.  Nem kell gondolkodnod, csak szimplán átkapcsolsz automata üzemmódba és rábízod magad a testedre.
„Laza vagyok, engedd el a nem létező félelmet.” vagy „Csak a gyakorlatra összpontosítok, nem gondolkozok, csak cselekszem.”

2. Babonák

Erről egy külön szakmai cikket fogunk megosztani Veletek a februári hónap második felében.

A babonák kapcsolatban vannak a versenyek előtti rutinokkal, ezeknek nem más a funkciójuk, hogy biztonságot adjanak, hogy jelezzék a versenyzők/sportolók felé, készen állnak. Vigyázat! A túlzásba vitt babonaság már okozhat problémát (ha maga a rutin is a szorongás tárgyává válik), ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni, de bizonyos szintig még a szakemberek is támogatni szokták ezeket a szokásokat.

3. Az edző vagy szülő

Biztos megfigyelted már egyes sportközvetítéseken, hogy pl. a tornászoknál gyakori, hogy a gyakorlat megkezdése előtt rápillantanak az edzőjükre. A sportsérülésektől való félelem egyik legmeghatározóbb alapja a bizonytalanság (bizonytalanság a felkészültségben, a képességeinkben, a pálya megfelelő állapotában stb.) Ha versenyző/sportoló magában nem is, de az edzőjében vagy a szülőben bízik, így az edzőre való rápillantás nem szól másról, mint a biztonság megteremtéséről.

„Az edző hisz a versenyző/sportoló képességeiben, hisz abban, hogy a tanítványa megtudja csinálni az éppen aktuális versenyt, megtudja oldani az előtte álló megmérettetést!”

4. Önszabályozó technikák  

Ez nem más technika, mint az úgy nevezett mentális tréning. A versenyző képes „visszautazni a múltba” és maga előtt látni az elmúlt sikereit ill. ugyan ezt képest előre is kivetítetten látni maga előtt: a jövőbeli céljait, sikereit. Pozitív „önmagunkkal való beszéddel” tudjuk motiválni magunkat és olyan belső erőforrásokat hívhatunk elő, amikor már korábban sikeresen megküzdöttünk/legyőztük egy-egy félelmünket, helyzetet. 

Ha tetszett a cikk oszd meg motoros barátaiddal és sporttársaiddal és a folytatásért kövesd a Motomarvel facebook oldalát és iratkozz fel a hírlevelünkre, melyben további hasznos szakmai cikkeket olvashatsz. a linkre kattintva iratkozz fel hírlevelünkre: http://bit.ly/2bRlmwk

Egy kis motiváció a téli felkészülésedhez!

Ha egy kis motivációra vágysz a téli felkészülésed során: filmek & idézetek 

ÍRTA | Nátó Ildikó - Motomarvel alapítója, Értékesítési és marketing vezető

Összegyűjtöttünk pár idézetet és filmet, ami egy kis motivációt adhat a téli felkészülésedhez. Ha a sorozatos edzések közepette, úgy érzed monotonná vált a felkészülésed, kezd elfogyni a energiád, nem kell mást tenned, csak fusd végig az alábbi gyűjtést. 

3 kiváló sportfilm

1. HA SZERETSZ NEVETNI: CSONTDARÁLÓ

csontdaralo.jpg

Paul Crewe, az első ligás profi amerikai futballista, remek hátvéd-irányító sittre kerül, persze abba a börtönbe, ahol az őrökből kiváló – és hegyomlásszerű – focicsapat verbuválódott össze. A szikár és kellően aljas börtönigazgató ráveszi Crewe-t, hogy az elítéltekből toborozzon teamet, gyakorló bokszzsák jelleggel. A rabok kezdetben nehezen állnak kötélnek, Crewe és segítői azzal motiválják őket, hogy a pályán legálisan elégtételt vehetnek az őrökön…

2. AZ IZGALMAS: HAJSZA A GYŐZELEMÉRT

hajsza.jpg

1976 – a Forma-1 aranykora, a hihetetlenül izgalmas, és látványos száguldó cirkusz legendás szezonja, két felejthetetlen versenyző harcával: James Hunt, a vagány brit pilóta, a Forma 1 rocksztárja, és Niki Lauda, az osztrák fegyelmezett zseni, az 1975-ös világbajnok néz egymással farkasszemet a világ legveszélyesebb pályáin. Igazi ellenfelek, akik bármire képesek a győzelemért. Lauda a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb teljesítményét viszi véghez: alig hat héttel balesete után újra volán mögé ül, hogy visszaszerezze bajnoki címét, és bebizonyítsa, hogy ebben a hajszában mindenkinél gyorsabb. Mert minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban dübörög benned az élet.

3. A JÓL ISMERT, KLASSZIKUS: ROCKY IV

rocky4.jpg

Rocky immár nem a dicsőségre és a győzelemre hajt. Új küzdelmében a bosszúvágy vezérli. Mentorával és jó barátjával, Apollo Creeddel a Szovjetunió legyőzhetetlen ökölvívója, Ivan Drago halálos ütései végeztek. Az Olasz Csődör úgy dönt, hazai pályán mérkőzik meg Dragó-val. Ebben a küzdelmében azonban nem csak barátja emlékéért száll ringbe, hanem nemzete, és a szabad világ nevében is.

4 motiváló idézet,
amitől garantáltan megjön a kedved az edzéshez

„Ha egy nap nem tartod képesnek magad arra, hogy bajnok legyél, akkor nem a megfelelő dolgot csinálod. Bízok a képességeimben, és igen, az az álmom, hogy bajnok legyek. Ha van egy álmod, harcolnod kell azért, hogy valósággá váljon.” Felipe Massa, brazil autóversenyző

“Szinte minden versenyen legfeljebb néhány versenyző reménykedhet komolyan abban, hogy első lehet. A többi versenyző valójában nem azért fut, hogy nyerjen. Hanem azért, mert verseny van. Verseny van a futók számára, és mivel én futó vagyok, ott a helyem. Futok a legjobb tudásom szerint, mintha akár győzhetnék is, de valahol a lelkem mélyén nem veszem igazán komolyan ezt az álmot, bele is rokkannék. Minden versenyen valakinek utolsónak is kell lennie - de még a legutolsó is elmondhatja magáról, hogy ott volt a pályán. Továbbra is futónak tekintheti magát. A verseny igazi vesztesei azok, akik ki sem jutottak a pályára.”
Mérő László, pszichológus és matematikus

"Ahol nem izzadsz meg, az nem sport.“ Dr. Csont c. film

„A győztesek és a vesztesek között óriásinak tartják a különbséget, mégis valójában nagyon kicsin múlik, ki lesz a bajnok. Azok a bajnokok, akik a végén fölemelhetik a trófeát. A győztesek maradnak. A veszteseknek menniük kell.“ Roger Federer, teniszező

Itt vannak a legütősebb karácsonyi motocross-os díszítések!

Már kevesebb, mint egy hét és itt a karácsony - összeszedtük Neked a legütősebb karácsonyi mx díszítéseket! Nagyon sok kreatív ötletet meríthetsz Te is ezekből a fotókból és videókból.

Ezúton is kellemes ünnepeket kívánunk Neked! :)

+ 1 ráadás videó - nagy lehetett az öröm :)