Rövid visszatekintés Péli Jánossal, a hazai motocross versenyek speaker-ével/tudósítójával -
„…a véletlenszerűség hozta az életembe…”

ÍRTA & KÉSZÍTETTE |  Nátó Ildikó - Motomarvel Motocross Iskola Társalapítója
KÜLÖN KÖSZÖNET AZ INTERJÚ FELVÉTELÉÉRT | Wágner Olivér - Wágner Films
 

Nagy örömünkre szolgált, hogy az Országos és Nemzetközi Motocross Bajnokság egyik fordulóján lehetőségünk nyílt rövid interjút készíteni, a hazai versenyek speaker-ével/tudósítójával, Péli Jánossal. Péli Jani bácsi közel 15 éve tölti be a magyarországi versenyek tudósítójának szerepét. Az alábbi sorokban, egy rövid beszámoló keretében most Ti is megismerkedhettek történetével.

pelijanos1.jpg

Hol találkozott először a motorsporttal és hogy került vele kapcsolatba?

1968-ban kerültem először a motorsporttal kapcsolatba. Egy nagyon kedves barátom id. Czuni Laci,  - többszörös bajnokunk - vezetett be engem a motorsport világába és azóta vagyok jelen ebben a sportágban. Először csak, mint néző később pedig aktív versenyzőként részt vevő fiam mellett 20 éven át vettem részt a versenyeken. Ezután kezdtem a speakerkedést/tudósítást a hazai motocross történetében.

Honnan indult a speaker/tudosító szerepére való felkérés? Hány éve tölti be a speaker/tudósító szerepét a magyarországi motocross versenyeken?

A speaker szerepét 14 esztendeje töltöm be. Erre az egészre történő felkérés úgy indult, hogy a versenyeken ott voltak a hangfalak és az erősítők, de nem volt senki, aki megfelelő formában közvetítse a versenyt, élményszerűen előadja. Meg volt a rajtlista felolvasása az akkor kiválasztott férfival vagy nővel, akik csak felolvasták a rajtszámon lévő  versenyzők neveit és ezzel elvolt intézve a nap. Hiányzott az az erő, ami a háta mögött kellett volna hogy legyen. Hiányzott, hogy hangulatot teremtsünk ennek az egésznek. Aztán egyik verseny során egy nagyon kedves barátom megkért, hogy nem-e közvetíteném le a versenyt, mert mondta: „Te mindenkit ismersz!”. Úgy voltam vele, hogy megpróbálom, hogy mi is fog ebből az egészből kisülni. A végén sikerült, azóta folyamatosan itt vagyok benne. Összességében a véletlenszerűség hozta az életembe.

 

Mit szeret, mit kedvel a legjobban a speaker szerepében?

Ha mikrofont veszek a kezembe egyszerűen előjön ez a lényem, átalakul és megszűnik létezni számomra a külvilág. Onnantól kezdve már csak a sport van és a futamok. Olyan neveket mondok kapásból, akit egyébként, ha most itt megkérdeznél, nem tudnám, de amikor a kezemben van a mikrofon és elkezdem mondani 30-40 évre visszamenőleg mindenkit el tudok mondani, akár rajtszám szerint is.

Ez alatt a 14 év alatt, melyik verseny volt a legemlékezetesebb az Ön számára?

Az elmúlt 14 év alatt számomra a legemlékezetesebb verseny első körben az Európa-bajnoki futam volt, mely 2000 szeptemberében került megrendezésre a piliscsévi motocross pályán. Akkor az ország legeredményesebb versenyzője ifj. Németh Kornél, alig 17 évesen küzdött az Európa-Bajnoki címért. A dolog úgy történt, hogy elindult az első rajt, Németh Kornél elindult elsőnek és meg is nyerte az első futamot. Akkor mindjárt mindenki nagy-nagy örömére tapsolt és úgy volt, hogy legalább lesz egy Európa Bajnokunk. Aztán jött az igazi dráma, amikor jött a második futam, elindult a rajt és Németh Kornél a rajt egyenes végén többes magával a földre került és az utolsó helyről, a 38 versenyzőből a 10. helyre fel tudott menni, a 25-ös Kawasakival, de sajnos ez a győzelemhez már nem volt elég neki, csak ahhoz, hogy összetettben az Európa-Bajnokságon a 2. helyen végezzen. – Azért ezt a 2. helyet zárójelbe tenném, olyan versenyző végzett a harmadik helyen, a német Maximilian Nagl, aki jelenleg a világbajnokságot 12-es rajtszámú Husqvarnájával  vezeti, megelőzve a nyolcszoros világbajnokot, a 222-es rajtszámú Tony Cairoli-t, aki jelenleg harmadik a világbajnokságban.

pelijanos2.jpg

 

Hogy látja Ön, az elmúlt 14 év alatt hogy alakult át a versenyek szervezése, a versenyzők, nézők aránya?

Az utóbbi 14 évben óriási fejlődésen ment át a szervezés, a rendezés és a pályák is. Az elején még nem volt csak egy orvos, elég volt akár egy házi orvos is, ma már ez annyira megváltozott, hogy csak külön szakképesített orvos lehet kint a pályán és egyszerre kettő mentőnek is jelen kell lenni.

A pályabírók tekintetében is több változás volt, minden egyes akadálynál kötelező pályabírót állítani, és ők rádiós kapcsolatban vannak, az adott vezető bíró az, aki az instrukciókat, az utasításokat adja a pályabírók felé, illetve a mentősöknek, akikkel szintén rádiókapcsolatban vannak. Nagyon komolyan előkészített pályák vannak, mint ahogy láthatják is azok, akik kijárnak a versenyekre. A pályák folyamatos gondozva, locsolva vannak. Sőt a mai világban már az a trend, hogy a pálya mellett öntöző berendezést létesítenek

És nem utolsó sorban a nézők, ők nagyon kedvesek, bár el kell, hogy mondjam, hogy az Én időmben, még a 70-80-as években volt olyan magyar bajnoki versenyek, hogy 18-20 ezer néző volt kíváncsi egy adott versenyre. Ma ezt nagyon hiányolom, bár egyre többen látogatnak ki, de még mindig nem az igazi. A tavalyi esztendőben – 2014-ben – a gyáli motocross pályán megrendezett szezonnyitó verseny volt a csúcs. Ott 3200 fizető néző látogatott ki.

Mit ajánlana azoknak, akik érdeklődnek/szimpatizálnak a motocross-szal, mint sporttal és gondolkoznak azon, hogy szívesen megismerkednének, belépnének a sportágba?

Azoknak akik, szeretnének belépni ebben a sportágban, azt javasolnám, hogy először is jöjjenek ki jó néhány versenyre, és nézzenek szét. Informálódjanak, beszélgessenek a témában jártas személyekkel, szülőkkel, versenyzőkkel. Megjegyzem, hogy a világ legszebb, de egyben a világ legnehezebb sportjáról beszélünk. Ha valaki arra adja a fejét, hogy motorozni és versenyezni kezdjen vagy éppenséggel a szülő gyermekének a motocross-t választja, mint sportágat, ott a gyermeknek javasolt már legalább 6-8 éves korban elkezdeni. Fontos, és nem elhanyagolható tényező, hogy ez a sport sokkal nagyobb anyagi erőforrást igényel, mint a többi. Mindemellett óriási akaraterőre és nagyon kemény szellemi és fizikai felkészültségre van szükség. Hiszen nem csak a szezonban a versenyeken kell részt venni, hanem ugyan úgy folyamatosan helyt kell állni a téli időszakban is a fizikális felkészülésen, mely ugyan olyan fontos, mint a versenyek időszakában.