Mi számít megfelelő és egészséges táplálkozásnak a gyerekeknél? Milyen ételeket fogyasztása ajánlott a gyermekünknek?

ÍRTA | Kiss Andrea - Személyi edző & Életmód tanácsadó

A gyerekeknél a legfontosabb hogy ne vonjunk meg tőlük semmit, de tudatosan ugyanazt a terméket el tudjuk nekik készíteni, csak az alapanyagokat kicseréljük pl. finomított fehér liszt helyett, rozs- vagy teljes kiőrlésű lisztet használunk. A zsiradékban sütött burgonyát, megfőzzük vagy tepsiben kisütjük a sütőben. Apró lépések, de ezeket később meg fogják hálálni és hasonlóan fognak cselekedni, emellett az iskolában és a sportban is jobb eredményeket érnek el, több energiájuk lesz.

Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.  Ez az időszak a személyiségfejlődés, tekintetében a legfontosabb időszak. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés.

gyermekek.jpg

Az óvodáskorú gyermekek többsége étkezései nagyobb részét az óvodában folytatja, de emellett nagy a felelőssége a szülőknek is abban, hogy a gyermek mennyire táplálkozik egészségesen, a fejlődésének, korosztályának megfelelően. Mivel a gyermekek többnyire együtt esznek a felnőttekkel, így a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az asztalra mindig tápláló ételek kerüljenek, és a menü összeállításánál vegyék figyelembe a gyermekek ízlését és szükségletét is.

Fontos, hogy ne legyen TV előtti étkezés, lehetőség szerint jó lenne a Tv reklámok kiiktatása, csábító, rossz hatásuk miatt.

Egy jó TIPP, hogy a vásárolt alapanyagok felhasználásában is részt vehetnek az apróságok – pl. összetéphetik a fejes saláta levelét, figurákat formázhatnak tésztából, összekeverhetik a saláta összetevőket, stb. – de a díszítésbe, tálalásba, terítésbe is bevonhatjuk őket. A kellemes légkörben, együtt elkészített és elfogyasztott étel az étkezéshez való jó viszony alapja.

kepfozes.jpg

Kiváló reggelik lehetnek: szendvicsek, feltétnek: zöldségpástétom, húskrém, sovány sonka, tojáskrém, töltött tojás, friss zöld fűszerekkel ízesítve, természetesen nyers zöldséggel kiegészítve, különféle kásák pl. zabkása, kukoricakása, esetleg lehet hozzá adni aszalt gyümölcsöket, de nyerset is.

Tízóraira, uzsonnára: lehet nyers gyümölcsöt magában, néhány szem olajos maggal pl. dió, mandula, stb., natúr joghurttal, sajttal, túróval, nyers idényzöldséget.

Ebéd, vacsora: a zöldségeket levesben is jól használhatjuk. Azoknak a gyerekeknek, akik nem szeretik a darabos zöldségeket, a krémlevesek jó megoldást adhatnak, ahol elrejtjük a zöldséget, viszont a vitamin, ásványi anyag, rost tartalom megmarad. A zöldségeket főzelékként is adhatjuk a gyerekeknek, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy szintén ne főzzük agyon a zöldséget, valamint ne használjunk annyi lisztet és zsiradékot a rántáshoz sűrítésképpen, inkább saját anyagával, vagy habarással sűrítsünk. A zöldségeket salátaként is adhatjuk a gyerekeknek.  A gabonákat is változatosan fogyasszák, a fehér tészta helyett sokkal jobb a teljes kiőrlésű tészta, barna rizs, emellett az árpa, amaránt, hajdina, quinoa is jó minőségű gabona.

Az alábbi táblázat egyszerűen összefoglalja, hogy mire érdemes odafigyelni a táplálkozás és az ételek elkészítésének során.

etkezes.jpg

Amennyiben az egészséges és a helyes táplálkozást érintő kérdésed van, írj nekünk az info@motomarvel.com e-mail címre és kérdésedet továbbítjuk Kiss Andrea személyi edző és életmód tanácsadó partnerünknek. Felmerülő kérdéseidet TÉRÍTÉSMENTESEN válaszoljuk meg!

Ha szeretnél gyermekednek edzéstervet és étrendet (fogyáshoz vagy hízáshoz), arra is van lehetőséged, melynek külön költsége van. - kérjük, ezt e-mailben az info@motomarvel.com címen vagy telefonon jelezd nekünk a +36 20 428 5151 telefonszámon.

Comment