Mi mindent tanulhatsz egy versenyből? Hogyan tudod kielemezni a versenyeid? (Letölthető kérdéssorral)

ÍRTA | Nátó Ildikó - Motomarvel alapítója, Értékesítési és marketing vezető

„A siker az elme békéje, amely az önmagunkkal való megelégedettség közvetlen eredménye annak tudatában, hogy a képességeink legjavát nyújtottuk.”

Rengeteg fórumon beszélnek arról, hogy egy sportoló akkor lehet igazán sikeres, ha a megmérettetések során ’fejben is ott van’. Az elmúlt három év során, napi szinten tanulmányoztam és dolgoztam fel pszichológiai témájú könyveket, szakmai anyagokat és az utolsó 2 évben, cégünk megalapítása óta lehetőségem van közelről is találkozni, beszélgetni és megfigyelni hazánk motocross versenyzőit, sportolóit.  Úgy gondolom, hogy érdemes erről a témakörről beszélni, mert a többi sport mellett a motocross sem kivétel, és a crossozás során a mentális felkészülésnek legalább akkora szerepe van, mint a fizikai/kondicionális rákészülésnek. Ha versenyzel, vagy a gyermeked versenyzik, akkor mindenképp olvasd el az alábbi gondolatokat, melyet a versenyzés kielemzésének témájában szeretnék megosztani Veled. A cikkben leírt módszernek a jövőben hasznát veheted és akár 25 – 30 %-al is javíthatja a teljesítményed a versenyek során.

crossverseny.jpg

 

VERSENY KIELEMZÉSE

Gondolom már sokszor felmerült benned a kérdés, hogy hogyan tudnád a versenyek során nyújtott teljesítményed magasabb szintre emelni. Szeretnék megosztani Veled egy módszert, amit akár Te is tudsz alkalmazni, tudatosan beépítve a versenyek utáni napokban és könnyebben ki tudod elemezni azt a bizonyos versenynapot. Hogg és Kellmann (Kellmann, 2006.) „szisztematikus kikérdezés” 6 lépésből álló módszerével megelőzheted egy újabb negatív élmény mélyebb bevésődését, rögzülését. Ezzel a 6 lépésből álló módszerrel újra ’átélheted’ a versenyt, tanulhatsz az esetlegesen elkövetett hibáidból, és ezeket újra át tudod írni, úgy hogy azoknak pozitív végkimenetele legyen.

HOGG_KELLMANN.jpg

MEGFELELŐ HELY, IDŐ ÉS ALKALOM KIVÁLASZTÁSA

Ha a versenyeden átlag alatti teljesítményt produkálsz, elképzelhető, hogy ez negatív hangulatot eredményezhet Nálad. Ha ebben a hangulatban kezded el a versenyed kiértékelését, (vagy esetleg a gyermeked versenyének az értékelését és Ő nem önszántából választja ezt előfordulhat, hogy ellenállásba ütközik a folyamat) nem azt az eredményt fogod kapni, ami a jövőben segíthet és tanulhatsz belőle. Olyan eset is megtörténhet, hogy kiemelkedő teljesítményt mutatsz és ilyenkor szükségtelennek tarthatod a versenynap áttekintését. 

A TELJESÍTMÉNY ÖN-ANALÍZISE ÉS ÖN-ÉRTÉKELÉSE

Miután egy verseny érzelmi hátterét megvizsgáltad, feltártad, utána a versenyen történt eseményeket szükséges számba venned. Hogg és Kellmann (Kellmann, 2006.), a „szisztematikus kikérdezés” 6 lépésből álló módszerének megalkotói kiemelten fontosnak tartják a verseny után egy önértékelő lap kitöltését, hogy azonnal visszajelzést kapj Önmagadról és a teljesítményedről. Az alábbi linkről letölthető és kinyomtatható kérdőívből kiválaszthatod a számodra a legközelebb álló kérdéseket, amiből visszajelzést kaphatsz Önmagadra és a teljesítményedre vonatkozóan.

Az értékelőlapot az alábbi "Letöltés" gombra kattintva tudod letölteni.

A TELJESÍTMÉNYEDRŐL ÉRKEZŐ VISSZAJELZÉSEK ÉRTÉKELÉSE

Nemcsak Te tudsz levonni tanulságokat a saját magad verseny alatti teljesítményéről, hanem az edződ, a segítőid , ami szintén fontos információ lehet a számodra. Ilyenkor 2 központi kérdésre helyezd a hangsúlyt:

  • Elértem-e a kívánt célt? Hogyan? Ha nem, mi akadályozott meg benne?
  • Milyen erőfeszítést fejtettem ki, hogy elérjem a célt? Ha nem, mi gátolt meg benne?

A TELJESÍTMÉNYEDET NÖVELŐ TÉNYEZŐK MEGHATÁROZÁSA

Itt tudod összeállítani azokat a területeket, amiben fejlődnöd kell. Nagy vonalakban saját magad is összetudsz állítani egy ilyen listát több kategóriára bontva. 
De, itt érdemes szakember véleményét kikérni (sportpszichológiai tanácsadás).

ÚJ CÉLOK, KIHÍVÁSOK MEGHATÁROZÁSA

Az elemzés elkészítése során, nagyon fontos, hogy azonnal tudatosítsd, ismerd fel a teljesítményedben bekövetkezett, pozitív irányú változásokat.  Ilyenkor a fejlődésednek megfelelően az új kihívásokat tedd a régiek helyébe és hívd elő az összes olyan élményt, ami megerősítő hatással bír Rád.

A KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNY MEGFIGYELÉSE, FELTÉRKÉPEZÉSE

Amennyiben a versenyek során folyamatosan figyeled magad és azonosítod, hogy mi történt Veled, a versenyek ELŐTT, ALATT és UTÁN, akkor magas szinten fent tudod tartani az éberséged, fejleszteni tudod figyelmed. Szánj időt Magadra és tekints vissza arra, hogyan készültél fel egy adott versenyre, ismerd fel, hogy az eltervezett célod és a valóságos eredményed között mi volt a különbség.

+ 1 VIDEÓ

A cikk végére hoztam Neked egy videót, ami angol tartalom, de magyar felirattal is megtudod nézni, ha beállítod rajta. Amikor úgy érzed, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy Te szeretnéd, akkor is menj tovább és ne állj meg! A videó végén Travis Pastrana, amerikai sportoló is feltűnik. Pastrana kilencszeres X Games-győztes, melyből hat freestyle motokrossz aranyérem. 4 éves korában ült először motoron, első motorját édesapja vette neki, ami egy Honda Z-50 volt. Szerinted Ő mennyiszer feszegette a határait és dolgozott azon, hogy versenyről-versenyre jobb legyen?