Hogyan kezelheted és tarthatod meg egészséges szinten a sportsérülésektől való félelmed?

ÍRTA | Nátó Ildikó - Motomarvel társalapítója

Vajon van-e valamilyen módszer arra vonatkozóan, hogy hogyan készüljünk fel egy sportsérülésre? Másként fogalmazva a motoros gondolhat-e arra egy verseny előtt, hogy valamilyen testrésze törik/szakad vagy tiltott ilyen gondolatokat felvetni? Versenyzőként vagy sportolóként megnézheted-e a youtube-on ’2016-os év legnagyobb balesetei/esései’ videókat, hogy hogyan baleseteznek más motorosok egy versenyen, edzésen?

Fotó forrása: supercross.com

Fotó forrása: supercross.com

A legfontosabb a fenti kérdéséknél az: Ütemezés. Verseny előtti napokban / versenyszezonban kifejezetten káros ilyen jellegű gondolatokat előtérbe hozni, hogy mi lesz ha véletlenül nem adja ki az egyik ugrató vagy kanyar, vagy nem sikerült a rajt… A jó hír az, hogy mint minden másra erre is lehet a ’nyugodt’ felkészülésre szánt időszakokban,  egy ütemtervet készíteni. 

Félni egy sportsérüléstől normális reakció. Amikor autóba ülsz és jeges az út, akkor előjöhet a félelem egy karamboltól vagy megcsúszástól, de alapvetően nem ez az érzés fog motiválni. Amikor a rajtvonalnál kiállsz az ellenfeled ellen, félhetsz attól, hogy alulmaradsz a futam során, mert tudod/tapasztaltad, hogy mit okozhat, mennyivel gyorsabb lehet egy erősebb, felkészültebb ellenfél, de nem ez fog motiválni. A félelem érzése addig van normális szinten, amíg nem irányítja a döntéseidet. Viszont ha ez nem így van és a félelem irányit, akkor fontos, hogy alkalmazz valamilyen féle stratégiát.

1. Csak lazán!

A negatív gondolataidat azonnal le kell állítanod! Ez azt jelenti, hogy ahogy feljön benned az első negatív érzés vagy gondolat azt tudatosan leállítod és átkapcsolsz automata üzemmódba.  Nem kell gondolkodnod, csak szimplán átkapcsolsz automata üzemmódba és rábízod magad a testedre.
„Laza vagyok, engedd el a nem létező félelmet.” vagy „Csak a gyakorlatra összpontosítok, nem gondolkozok, csak cselekszem.”

2. Babonák

Erről egy külön szakmai cikket fogunk megosztani Veletek a februári hónap második felében.

A babonák kapcsolatban vannak a versenyek előtti rutinokkal, ezeknek nem más a funkciójuk, hogy biztonságot adjanak, hogy jelezzék a versenyzők/sportolók felé, készen állnak. Vigyázat! A túlzásba vitt babonaság már okozhat problémát (ha maga a rutin is a szorongás tárgyává válik), ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni, de bizonyos szintig még a szakemberek is támogatni szokták ezeket a szokásokat.

3. Az edző vagy szülő

Biztos megfigyelted már egyes sportközvetítéseken, hogy pl. a tornászoknál gyakori, hogy a gyakorlat megkezdése előtt rápillantanak az edzőjükre. A sportsérülésektől való félelem egyik legmeghatározóbb alapja a bizonytalanság (bizonytalanság a felkészültségben, a képességeinkben, a pálya megfelelő állapotában stb.) Ha versenyző/sportoló magában nem is, de az edzőjében vagy a szülőben bízik, így az edzőre való rápillantás nem szól másról, mint a biztonság megteremtéséről.

„Az edző hisz a versenyző/sportoló képességeiben, hisz abban, hogy a tanítványa megtudja csinálni az éppen aktuális versenyt, megtudja oldani az előtte álló megmérettetést!”

4. Önszabályozó technikák  

Ez nem más technika, mint az úgy nevezett mentális tréning. A versenyző képes „visszautazni a múltba” és maga előtt látni az elmúlt sikereit ill. ugyan ezt képest előre is kivetítetten látni maga előtt: a jövőbeli céljait, sikereit. Pozitív „önmagunkkal való beszéddel” tudjuk motiválni magunkat és olyan belső erőforrásokat hívhatunk elő, amikor már korábban sikeresen megküzdöttünk/legyőztük egy-egy félelmünket, helyzetet. 

Ha tetszett a cikk oszd meg motoros barátaiddal és sporttársaiddal és a folytatásért kövesd a Motomarvel facebook oldalát és iratkozz fel a hírlevelünkre, melyben további hasznos szakmai cikkeket olvashatsz. a linkre kattintva iratkozz fel hírlevelünkre: http://bit.ly/2bRlmwk