Tippek és tanácsok az erőcsúsztatásos forduláshoz

ÍRTA | Nátó Csaba - Motomarvel társalapítója, Motocross tréner

Sokak számára a motokrosszban egyik legnehezebben elsajátítható technika a kanyarodás. A kanyarodás módja és végrehajtása különállóan 3 fázisra bontható:

  1. Beérkezés a kanyarba
  2. Motor átvezetése a fordulón
  3. Motor egyenesbe hozása és kigyorsítás

A fenti három fázis során az különböző ‘kanyarodás fajtáknál’ kisebb- nagyobb eltérésekkel más-más technikákat szükséges alkalmaznod. Általánosságban négy kanyartechnikát különböztetünk meg, mely függ az aktuális sebességedtől, a motorod teljesítményétől, a kanyar ívétől és a pálya talajának állagától: csúszásmentes fordulás, fékező-csúsztatásos fordulás, erőcsúsztatásos fordulás ("brodszájdolás"), támasztott (mandineres) fordulás. Fontos még, hogy a 4 kanyartechnika mindegyike meghatározza testtartásodat, emellett motorod döntésirányát és helyzetét. A kanyarba érkezést megelőzően sokszor pillanatok leforgása alatt kell döntened arról, hogy a pálya talajához, aktuális sebességedhez és motorod teljesítményéhez a fent felsorolt kanyartechnikák közül melyiket alkalmazd.

Most az erőcsúsztatásos fordulásról ("brodszájdolás") szeretnénk megosztani Veled pár gondolatot:

Kivitelezéséhez a gyakorlott technikai tudás mellett bátorság is szükséges. Legtökéletesebb gyakorlatát a salakpályás motorozásból ismerhetjük. 

Fotó - Nátó Krisztián

Fotó - Nátó Krisztián

Röviden az alkalmazandó technika: A forduló bejáratánál egy pillanatnyi gázelvétellel — esetleg első fékezéssel — megtorpantjuk a motort és egy apró bekormányozás után a motor bedöntésével, a hátsó kereket a kanyar külső íve felé lökjük. Ez kívülről úgy néz ki, mintha a kanyarba behajítanánk a motorunkat. A megcsúszás pillanatában a kormányt a kanyar külső íve felé fordítjuk és erőteljes gázt adunk. A túlpörgő hátsó kerék bizonyos vezetést ad a motornak. A csúszás mértékét a motor döntésével és a gáz mennyiségével szabályozzuk. 

Testtartásunk:

  • Fordulás közben a benzintank közelében ülünk, és
  • testünkkel kissé előre dőlünk,
  • eközben a külső lábunkkal a lábtartót nyomjuk, térdünket a benzintanknak feszítjük.
  • Ezzel a lábunkkal tudjuk megtartani a motort.
  • A belső lábunkat a biztonság kedvéért a talaj közelében előre kinyújtjuk. Túlzott keresztcsúszásnál ez a lábunk lesz a támasztási pont az esetleges elcsúszás elkerülésére.
Fotó - Nátó Csaba

Fotó - Nátó Csaba

Ha tetszett a cikk oszd meg motoros barátaiddal és sporttársaiddal és a folytatásért kövesd a Motomarvel facebook oldalát és iratkozz fel a hírlevelünkre, melyben további hasznos szakmai cikkeket olvashatsz. a linkre kattintva iratkozz fel hírlevelünkre: http://bit.ly/2bRlmwk